May 262012
 

 

Jau otro gadu Lietuvā norisinās bezceļu maratonsacansības „4×4 Perimetras”. Sacensību uzdevums diezgan vienkāršs un nepārpotams jāveic distance izmantojot organizatoru sagatavoto leģendu vai GPS punktu maršrutu, visu daudz interesantāku padara tas, ka maršrutam izmantoti ceļi pēc iespējas tuvāko Lietuvas robežai. Liela daļa ceļu ikdienā ir slēgti ceļu satiksmei un parādīšanās uz tiem parasti noslēdzas ar vizīti pie robežsardzes amatpersonām.

Kopējais distances garums gandrīz 2000km, kas sadalīti sešos posmos, kopējais sacensību kontrollaiks 60 stundas, pie tam sacensības noris diezgan saspringtā režīmā, kad atpūtai starp posmiem ir atvēlētas vien pāris stundas. Šogad uz starta izgāja 15 automašīnas ekstremālajā klasē, tas ir viena ekipāža veic visus posmus, 2 komandas klasē Maybe, tais divas ekipāžas, kas pārmaiņus veic katra trīs etapus, kā arī žurnālistu komanda klasē Adventure, kur 3 ekipāžas pārmaiņus veic katra 2 etapus. Arī šogad sacensībās piedalās ne tikai Lietuvas sportisti, bet arī pagājušā gada uzvarētāji Jānis Auziņš ar stūrmani Mārtiņu Lielienfeldu no Rugājiem.

Sacensību starts tika dots no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas piektdienas rītā, sacensību dalībnieki devās pirmajā posmā, kas veda uz pirmo ātrumposmu Pabradas karjerā, šī vieta nav sveša bezceļu braucējiem, militārais poligons, kurā jau vairākus gadu regulāri notiek bezceļu sacensības, pēc pirmā ātrumposma, sacensību vadībā izvirzījās Auziņa ekipāža, un vadību noturēja līdz otrajam posmam, taču jau otrajā posmā kas veda no Visaginas līdz Biržiem un bija pirmais šo sacensību nakts posms situāciju nedaudz mainījās un Auziņa ekipāžu apsteidza Robertas Sidorenka un Robertas Preydis, kas veiksmīgāk veica nakts leģendu. Tomēr pēc pirmajām 20 stundām trasē pirmās piecas ekipāžas šķir vien nieka 10 minūtes un cīņā turpinās.

Trešais sacensību posms startēja pašā rītausmā 5:00 sestdienā un dalībniekiem šis posms solīja īpaši satrauktu ātrumposmu, Akmens karjerā. Šis posms ir īpaši bīstams, jo neuzmanība var maksāt ļoti dārgi. Šoreiz karjera viltīgie līkloči nesaudzēja līderus, no Robertas Siorenka sacensību auto pāri palika vien riteņi un ekipāža, automašīna vairs nav spējīga turpināt sacensību, neveiksmi piedzīvoja arī vicelīderis Robertas Preydys, kas arī piedzīvoja kritienu, taču var turpināt sacensības, jo automašīna nav būtiski cietusi. Labākais laiks karjerā Auziņa ekipāžai par 10 sekundēm apsteidzot tuvāko sekotāju.

Sacensību ceturtais posms Uzsākās 15:00 sestdienā, Palangas pievārtes, šajā posmā sportistiem jāveic ātrumposms karjerā. Šis ātrumposms jau pagājušajā gadā sagādāja grūtības vairākiem sportistiem izvēlēties precīzāko maršrutu, bet šāda kļūda šeit maksā 10 minūšu sodu. Bez sodiem psmu izdevās veikt vien pāris ekipāžām un tas ieviesa arī korekcijas sacensību kopvērtējumā, pēc ceturtā posma līderis Auziņš, no viņa par 14 minūtēm atpaliek Preidys, bet vēl par 6 Arunas Lekavičius.

Kā izrādījās tad sacensību piektais posms izrādījās diezgan kritisks vairākam ekipāžam. Viens no galvenajiem faktoriem ir tas ka sacensību gaitā uzkrājies pamatīgs nogurums, kas noveda gan pie vairākām kļūdām maršrutā, gan arī pilotu kļūdām, kā arī organizators priekšpēdējā paredzējis īpašu pārsteigumu divus specposmus no kuriem viens regularitātes brauciens. Viena no ekipāžām nesavaldīja auto un piespiedu kārtā pārvarēja grāvi. Savukārt divām ekipāžām neizturēja tehnika, kas liedza cīnīties par pienācīgu rezultātu. Posma finišā līdera pozīciju saglabājis Auziņš, kas tuvāko sekotāju apsteidz par 10 minūtēm uz otro vietu pakāpies Arunas Lekavičius, bet nu jau 40 minūtes no līdera atpaliek Robertas Preydis. Sacensības vēl turpina 14 ekipāžas.

Pēdējā posma finišs paredzēts ap 18:00 Viļņā.

Online sekošana sacensībām – http://locator.lt/loctracker/demo1.jsp

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)